Никулденска погача Шаранче за берекет

04/12/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваМастър Шеф103812419793
"За здравето на именника и за берекет през следващата година, раздайте Никулденска погача "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 405
  • Преглеждания за месеца13404
  • Преглеждания за седмицата13403
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • яйца – 2 бр. (единият жълтък за намазване)
  • прясно мляко – 1 ч.ч.
  • кисело мляко – 1 ч.ч.
  • суха мая – 7 г на йоткер
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • олио – 5 с.л.
  • брашно – 1 кг
  • тиквено семе
  • филирани бадеми
  • микс от семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Активирайте маята, като изсипете топлото прясно мляко в керамична купичка и добавите захарта с маята и около две супени лъжици брашно. Разбъркайте и покрийте с чиния, оставете на топло да се активира по-бързо.

2. Счупете яйцата и отделете единия жълтък за намазване, при него добавете 1 с.л. мляко и няколко капки олио (с тази смес ще намажете готовата погача). При яйцето с другия белтък добавете киселото мляко, разбъркайте и сипете олиото.

3. Пресейте брашното, сипете солта и направете кладенче. Изсипете млечната смес и активираната мая. Бъркайте с голяма лъжица, докато можете, след което започнете да месите с ръце. Замесете хубаво гладко еластично тесто, намажете с олио и оставете да втаса.

4. Оформянето става по следния начин: Разделете тестото на една голяма част и една по-малка, а може и на две еднакви, което не е грешка. От голямата разточете дебела кора и от нея изрежете формата на риба (шаран), перките, притиснете с острието на ножа. Изрязването става по-лесно с нож за пица. Облите части стават перфектни и не се назъбват. От по-малката част тесто разточете също дебела кора и с обла формичка изрежете кръгчета, по-големи и по-малки (формички за сладки или капачка от сироп за кашлица). Започнете подреждането на люспите от опашката и ги застъпвайте - така придобиват истински ефект.

5. Готовата питка покрийте и оставете да втаса. Намажете я със разбития жълтък с малко мляко и олио, след което по желание декорирайте с тиквено семе и филирани бадеми.

6. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35 - 40 минути. След изваждане от печката я сложете на скара да изстива и веднага я намажете със масло за аромат и блясъкподобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар