Кисело зеле в бидон

05/12/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaГотвач387159401
"Киселото зеле има право да се намира само на две места - в бидона или в чинията ви, средно положение няма "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 324
  • Преглеждания за месеца178
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата са ви нужни още клонки от асма, маркуч за претакване, тензух, марля 5/5 см.

Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре.

Тъй като бидонът ни е без канелка, използваме маркуч за претакането. В долният му край поставям марля, която фиксирам с ластиче. По този начин предотвратявам запушването му от цвят или остатъчни листа. Поставям маркуча до дъното на бидона и около него подреждам всички зелки.

Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле.

В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме сплетения венец от клонките и притискаме с речен камък.

Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. През седмица изплакваме тензуха, който е обрал цвета, и измиваме камъка. Така зелето ще се запази по-дълго време. Съхраняваме го в неотопляемо помещение.

Съвет: В бидона можете да прибавите червено цвекло за цвят. Аз лично го обичам натурално, когато приготвям от него ястия, сарми или салатка с червено пиперче и олио.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар