Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пъстърва на жар с най-вкусната гарнитура

Пъстърва на жар с най-вкусната гарнитура

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Пъстърва на жар с най-вкусната гарнитура
Снимка: Зори
1 / 3
11/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Наблягаме на гарнитурата, защото искаме цялата вкуса пъстърва да си остане за нас"

Необходими Продукти

  • пъстърва - 1 бр. по - едра (около 450 г), прясна
  • олио - 50 мл
  • сол
  • черен пипер
  • чесън - 1 скилидка
  • за картофиte по селски
  • картофи - 3 - 4 бр. пресни
  • кромид лук - 1 по - едра глава
  • масло - 40 г
  • олио - 4 с.л.
  • копър - 1 ч.л. изсушен
  • магданоз - 1/4 връзка
  • чесън - 1 скилидка
  • лимон - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пъстървата се почиства, измива и подсушава. Разделя се на две равни части по дължината на гръбнака. Поръсва се със сол, прясно смлян черен пипер, натърква се хубаво с пресованата скилидка чесън и се полива навсякъде с олиото. Оставя се да се маринова поне за 30 минути.

През това време приготвяме жарта за скарата и топлата гарнитура.

Картофите се измиват хубаво, без да се обелват, и се пускат във вряща подсолена вода да се сварят до полуготовност, след което се отцеждат от водата, обелват се и се нарязват на едри кубчета.

На тиган първо се запържва до златисто в маслото и олиото едро нарязаният кромид лук. Към него се добавят картофите и нарязаната на дребно скилидка чесън.

Внимателно се обръщат, без да се бъркат много, за да не се разкашкат. Когато станат златисто-кафяви, картофите се овкусяват със сол, черен пипер, копъра и наситнения магданоз и се махат от котлона.

На добре загрятата скара се слагат двете половинки от пъстървата - първо с кожата към нея, а след това се обръщат и от другата страна.

Рибата на скара се сервира в две порционни чинии, гарнирана с картофите по селски и с по половин лимон.

Пъстървата на жар с най-вкусната гарнитура е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: