Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Елда със скумрия ескабеш

Елда със скумрия ескабеш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Елда със скумрия ескабеш
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
05/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Ароматен комплимент за всички почитатели на скумрията"

Необходими Продукти

  • скумрия - 1 риба, средна или малка
  • елда - 200 г
  • чери домати - 10 - 12 бр.
  • магданоз - 4 - 5 с.л. пресен
  • лимонов сок - 60 мл.
  • доматен сос - 2 - 3 с.л.
  • зехтин - 60 мл
  • сол - на вкус
  • За ескабеш
  • лук - 1 глава, малка
  • морков - 1 бр. малък
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 4 - 5 зърна
  • ябълков оцет - 70 мл
  • бяло вино - 50 мл
  • вода - 120 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме рибата и отстраняваме глава, опашка и кости. Разделяме на две филета, а всяко от тях режем надлъжно на още две, така че да получим общо 4 парчета.

За ескабеш поставяме в съд на котлона оцета, бялото вино, водата, сол, захар и дафиновият лист със зърната черен пипер. Нарязваме на колелца и прибавяме и лука и моркова. Когато заври, отброяваме 10 минути и сваляме от огъня.

Потапяме за няколко секунди рибата в топлата марината и изваждаме, а след това изсипваме течността в неметален съд и потапяме отново рибните филета. Изчакваме да се охлади напълно и прибираме в хладилник за 24 часа.

Готови сме да приготвим нашето ястие. За него сваряваме елдата в съотношение 1:2-2.5 леко подсолена вода. Варим около 15-17 минути - в началото на силен огън, а след това намаляваме до минимум до края на варенето. Оставяме да престои 8-10 минути така под капак (отстранена от огъня). Отцеждаме водичката, ако не е поета напълно от зрънцата, и охлаждаме.

В купа смесваме елдата със зехтина, лимоновия сок, доматения сос, магданоза и сол на вкус. Прибавяме разполовени или цели чери доматките. Накъсваме от рибните филета, които вече са престояли достатъчно в маринатата. Може да сложим всичката риба или толкова от нея, колкото желаем.

Разбъркваме добре и сервираме като студено предястие.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: