Рибна Фидеуа със скумрия

06/12/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2512761545
"Не Фидеуа, а истинска рибна фиеста, която можем да отпразнуваме заедно "
Приготвяне35 мин.
Готвене50 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо136
  • Преглеждания за месеца135
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ястието се приготвя в тавичка за паея - сравнително плитка, с големи дръжки. Ако не разполагате с такава ще свърши работа и всяка друга, подходяща за поставяне върху котлон. Добре е да бъде с 30-32 см. диаметър и да не излиза много от най-големия котлон на печката, за да се готвят равномерно всички продукти и топлината да е разпространена еднакво навсякъде.

Първо се почиства добре рибата. Главата, костите и по-твърдите краища се отстраняват. Реже се на отделни филета и се прибира в хладилник до момента, когато ще бъде прибавена в ястието.

В тенджера се поставят стръкът праз, морковът, целината, магданозът и главите и изрезки от рибата. Покрива се добре с вода и се слага малко сол и зехтин. Бульонът се сварява за 15 -18 минути и се прецежда.

Тавичката, за която говорихме по-рано, се поставя на котлона със зехтина (на умерен огън). В него се задушават до омекване лука и чушката, нарязани на ситно, добавят се скилидките чесън и дафиновия лист и когато пуснат аромата си, се слагат доматите - обелени и настъргани. Готви се до оставане на мазнина и се налива виното. Когато и то се изпари се слага фидето и се запържва за 2 минути.

Подправя се с още сол и черен пипер на вкус и се налива бульонът - 800 мл. Ако ви се е получил повече, запазете, за да доливате при нужда.

Вари се 10 минути до полуизвиране на течността и се прибавят рибните филета, като се разполагат със месото надолу. Готви се 4 -5 минути и се обръща и от другата страна за кратко. По време на варенето не е препоръчително да се бърка, макар да е възможно фидето да слепне и загори леко по дъното. Това не е проблем, но ако ви притеснява, намалете огъня.

Готовото ястие се покрива с алуминиево фолио и кърпа и се оставя да почине 10 минути преди сервиране.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар