Задушена риба в тиган с ябълки и моркови

10/12/2017
Величка  Калева
отВеличка КалеваЧирак818201
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо114
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • риба - 4 филета от едра риба
  • олио - 4 - 5 с. л.
  • моркови - 2 големи
  • лук - 2 глави
  • ябълка - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л. равни
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • пипер - червен, лют
  • лимонов сок
  • дафинов лист - 1 бр.
  • вода - ½ ч.ч.
  • за гарнитурата
  • малки картофчета - 500 - 600 г
  • червено цвекло - 1 глава
  • моркови - 1 голям
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • олио
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства от вътрешностите и главите. Отделят се филетата и се мариноват 1 час с лимонов сок, в който е разтворена сол. След мариноването се нарязват на парчета около 10 см.

Почистените моркови, ябълка и лук се нарязват на ситно, поръсват се със солта и черния пипер и се задушават в олиото под капак, докато омекнат, за да може кондензираната влага от зеленчуците да се запази при задушаването.
Върху задушените зеленчуци се нареждат парчетата риба. Заливат се с топла вода или бульон, колкото да се покрие рибата. Захлупват се с капак и се задушават 20 минути на слаб огън.

Парчетата риба се изваждат и се разпределят по чиниите. С решетъчна лъжица се изваждат и задушените зеленчуци. В останалия сос се прибавя брашното и се запържва, залива се с ½ ч. ч. вода и по желание се прибавя 1 дафинов лист.

Бърка се непрекъснато, за да се получи хомогенна смес без бучки. Дафиновият лист се изважда, прибавят се червеният и лютият пипер. Овкусява се с лимонов сок и ако има нужда от сол, се посолява допълнително. Със сосa се поливат рибата и зеленчуците.

За гарнитура може да използвате каквато салата ви харесва, но моята е от сварени с ципата малки картофчета, обелени и оваляни в сол, червен пипер, черен пипер и запечени във фурна. Другата гарнитура е салата от червено цвекло и моркови, настъргани и овкусени със сол, олио и оцет.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Камен Петров
Камен Петров
27.12.2017 23:56
Принципно не обичам много-много риба, но с тази гарнитура е добре.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв