Красива питка цвете

11/12/2017
Диана Костова
отДиана КостоваПомощник Готвач1123
"Много ефектна и вкусна питка, подходяща за всякакъв повод."
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо64 373
  • Преглеждания за месеца7823
  • Преглеждания за седмицата1085
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното. Прибавяме сухата мая и разбъркваме добре. Добавяме яйцата, прясното мляко, олиото, захарта и солта. Месим тестото до хомогенност, оставяме да втаса на топло около един час.

Разделяме тестото на 5 топки. Всяка разточваме на кръгла кора. Върху хартия за печене редим корите една върху друга, като ги мажем с масло или зехтин и поръсваме с по малко брашно. Последната кора не я мажем.

Разчертаваме внимателно с ножа на 8 еднакви парчета. Режем парчетата почти до средата. След това на всяко парче режем цепнатина в средата почти до края. Промушваме краищата отвън навътре. Прищипваме двете крайчета отдолу едно за друго. Така процедираме с всичките парчета.

Основата на всяко от 8-те листа на цветето притискаме внимателно с дървена дръжка, прави се за по-добро оформяне при изпичане.

Намазваме питката с разбит жълтък с малко вода. По желание може да се поръси със сусам и мак. Оставяме да почине 20 минутки, преместваме питката в предварително загрятата фурна с помощта на хартията за печене, печем на 200 градуса фурна без вентилатор около 35 - 40 минути.

Печенето трябва да бъде или върху плот без странични ограничители, или директно върху решетката на фурната. Хартията за печене си остава отдолу. Целта е питката да не се надуе нагоре и да се деформира, а да заеме възможно най-естествена форма.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар