Специалната баклавата на моя син

11/12/2017
Величка Щърбанова
отВеличка ЩърбановаГотвач2037112501
"Блазе на тази майка, чийто син прави толкова вкусна специална баклава "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 648
  • Преглеждания за месеца128
  • Преглеждания за седмицата22
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1 пакет Фамилия
  • краве масло - 200 г с високо качество
  • за плънката
  • орехови ядки - 250 г
  • галета - 100 г
  • стафиди - 100 г
  • канела - 1 пакетче
  • портокалова кора - ситно настъргана от 1 бр.
  • лимонова кора - от 1/2 малък лимон ситно настъргана
  • за сиропа
  • захар - 700 г
  • вода - 700 мл /може и малко повече/
  • лимонена киселина - щипка
  • ванилия - 2 прахчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред се приготвя плънката. Орехите се натрошават на едро с чопър. Смесват се с галетата, стафидите, канелата и настърганите на ситно ренде лимонова и портокалова кора.

Кравето масло се разтопява на бавен огън.

Взима се една кора за баница, намазва се добре с разтопеното масло и се поръсва от ореховата плънка. Отгоре се слага отново кора върху първата. С помощта на дълъг шиш за плетене започваме да навиваме на руло. След което хващаме двата края на рулото и ги събираме към средата. Получава се руло-хармоника. Изваждаме внимателно шиша за плетене. Така се процедира, докато свършат корите и плънката.

В средно голяма тавичка поставяме първото, а след това последователно нареждаме и другите рула.

Поливаме с краве масло и печем баклавата на умерена температура до порозовяване.

Докато баклавата е във фурната, можем да приготвим захарния сироп.
В тенджерка слагаме захарта и водата. Като заври, добавяме лимонената киселина и ванилията. Оставяме леко да се охлади.

Баклавата се изважда от фурната и щом изстине, се полива със сиропа.
Два часа след това, когато е напълно студена баклавата, се завива със алуминиево или стреч фолио и се "забравя" да отлежи до Коледа!

Бележка: Тази рецепта големият ми син научи, когато беше на 15 години, и започна да работи в един сладкарски цех. Шефът му показа как се прави тази невероятна баклава и той от години традиционно за Коледа и Нова година я приготвя. Принципно я прави поне 15 дни преди Коледа, защото колкото повече отлежи, става по-хубава!

Парче от тази баклава ще снимам и покажа на Коледа. Дотогава я забравям! :)подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар