Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Сьомга със скариди в шампанско и шафран

Сьомга със скариди в шампанско и шафран

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сьомга със скариди в шампанско и шафран
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 8
11/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
48 мин.
Порции
2
"Специалните моменти ще станат незабравими с тази невероятно вкусна и ароматна сьомга със скариди в шампанско и шафран"

Необходими Продукти

  • сьомга - 450 г (2 филета с кожа)
  • шафран - 1 г + малко за декорация (власинки)
  • скариди - 4 - 6 бр. големи, небелени
  • шампанско - 200 мл
  • зехтин - 60 мл
  • течна сметана - 50 мл
  • чесън - 1 скилидка
  • лимон - 1/2 (сока)
  • мандарина - 1 бр. (сока)
  • масло - 12.5 г
  • копър - 1 с.л. сух
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете скаридите и запазете всички обелки. За тази рецепта е задължително те да са пресни, т.е. - сурови, а не бланширани.

Сьомгата поръсете със сока от лимон и мандарина и натъркайте със черен пипер и копъра. Оставете да престои 20-30 минути.

Нарежете чесъна на тънки кръгчета и го запържете за кратко в сгорещения зехтин. Добавете обелките от скариди и гответе 2 минути, за да пуснат аромата си. Притискайте главите, за да излезе сосчето оттам - то има ценни вкусови качества.

Налейте шампанското и гответе, докато се изпари наполовина, след което отцедете рибата от цитрусовата марината, подсушете я леко, а маринатата сипете при шампанското. Прецедете, изхвърлете обелките и върнете на огъня.

Сложете маслото и щом се разтопи, положете рибите с кожата надолу. Ако течността се е редуцирала много, добавяйте по малко шампанско. Гответе филетата 3-4 минути от всяка страна (зависи от дебелината на филетата, затова ако вашите са много дебели, увеличете малко времето). Огънят трябва да е малко над умерения - до силен. В последната минута добавете и обелените скариди и шафрана, счукан с малко сол.

В плата за сервиране сложете филетата сьомга и върху всяко положете небрежно 2-3 скариди.

Върнете веднага соса на котлона при слаб огън и налейте сметаната.

Овкусете с още сол, разбъркайте за кратко и отстранете от огъня.

Залейте всяко плато с соса и украсете с малки и нежни власинки шафран.

Поднесете при празнични поводи със добро питие. Гарантирано ще впечатлите всички с това вкусно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: