Празничен кейк с коледни подправки

13/12/2017
Албена
отАлбенаМастър Шеф59575120373
"Духът на Коледа се усеща във всяко кътче от дома, но някак най-силно в кухнята "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо626
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • краве масло - 100 г
  • кафява захар - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - 1/2 к.л.
  • бадеми - 30 г ситно смлени
  • бял ром - 70 мл
  • стафиди - 50 г
  • червени боровинки - 50 г сушени
  • сушени сини сливи - 50 г
  • сушени кайсии - 50 г
  • коледни подправки - 1 к.л. микс от смлени
  • ванилия - 1 ампула
  • портокалови корички - 50 г захаросани
  • орехи - 70 г
  • бадеми - за украса белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, стафидите, боровинките, сушените сини сливи и кайсии се накисват в беля ром за около половин час.

В купа се разбиват омекналото масло и захарта на пухкав крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко сместа се продължава да се разбърква. На няколко пъти се прибавя пресятото брашно с размесения в него бакпулвер и ситно смлените бадеми. Разбъркването продължава.

Следват миксът от смлените коледни подправки и ванилията. Ако нямаме на разположение готов микс, то спокойно можем да си го приготвим сами, като се смелят на ситно канела, джинджифил, кардамон, индийско орехче и анасон. Накрая се слагат отцедените от рома и нарязани сушени плодове, захаросаните портокалови корички и орехите, начупени на едри парчета. Сместа се обърква хубаво с лъжица.

Използва се продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене. Готовото тесто се изсипва във формата, заглажда се и се украсява с белените бадеми.

Слага се във фурна, загрята на 180 градуса, като температурата след половин час се намаля на 150 градуса и се пече още около час и четиридесет минути или докато забита клечка за зъби излезе суха.

Ако започне да изгаря отгоре, се покрива с алуминиево фолио. След като е готов кейкът, се оставя да изстине във формата и след това се полива с рома, в който са киснали плодовете.

Продуктите са за един малък коледен сладкиш, но спокойно може да се удвоят.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар