Макова торта

EлзаEлза
Чирак
48357106292
Макова торта
Снимка: Eлза
1 / 2
13/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16
"При нас диетите са забранени, а консумацията на второ парче торта е задължителна"

Необходими Продукти

  • Продукти за блата
  • брашно - 100 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • захар - 40 г
  • масло - 60 г
  • жълтък - 1
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • За маковия пълнеж
  • мак - 200 г
  • яйца - 2 бр. ( отделно жълтъци и белтъци)
  • ябълка - 1 голяма
  • захар - 100 г
  • грис - 3 с.л.
  • стафиди - 30 г
  • орехи - 30 г
  • масло - 70 г стайна температура
  • За втория пълнеж
  • извара - 350 г или крема сирене
  • яйца - 2 бр. отделно белтъци и жълтъци
  • брашно - 1/2 с.л.
  • захар - 70 г
  • масло - 50 г стайна температура
  • ванилия
  • глазура
  • заквасена сметана - 200 г
  • пудра захар - 2 с.л.
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свежа и лека, много подходяща за предстоящите празници. Стъпките са много за приготвяне, но не е толкова сложно.

Заслужава си труда, ще очаровате гостите си!

Смесете брашното, захарта и бакпулвера за блата. Добавете мекото масло, разбъркайте. Прибавете жълтъка и млякото и оформете на тесто.

Сложете го във форма с падащи страни върху хартия за печене и разпределете с пръсти навсякъде равномерно. Сложете в хладилник, докато приготвите пълнежите.

Кипнете вода и залейте мака, а в друга купа стафидите. Оставете ги така за 15 мин.

Нарежете орехите на едро. Изсипете мака в цедка и оставете да се изцеди.

Прецедете стафидите, попийте ги със кухненска хартия и ги нарежете.

Отцедения мак сместете с половината захар. Мекото масло разбийте с останалата захар, добавете два жълтъка. Белтъците сложете в купа за разбиване, ще ги смесим с другите от изварената смес.

След като сте разбили маслото на крем, смесете го с мака. Добавете в него орехите, стафидите и гриса. Ябълката обелете и я настържете в мака. Разбъркайте до еднородна смес.

Поставяме блата в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10 мин или докато добие лек розов загар. Разбиваме мекото масло със захарта около 3-4 мин добавяме брашното, след това двата жълтъка. Разбиваме до гладка смес, след което прибавяме изварата и ванилията. Разбъркваме до еднородност.

Четирите белтъка разбиваме с щипка сол на сняг. Половината слагаме в маковата смес, а другата - в изварената. Бъркаме със шпатула и двете смеси до гладкост.

Оставяме блата леко да се охлади и изливаме върху него първо маковата плънка. Изравняваме. След това изварената, изравняваме и и слагаме в загрятата фурна на 170 градуса за 50 мин.

След като се опече, оставяме да изстине напълно. Разбъркваме сметаната с пудрата захар (не с миксер) и нанасяме върху тортата. Може да поръсите с мак или да украсите по ваше желание.

Нарежете на пастички и се насладете на уникален вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: