Най-лесната рецепта за царска туршия

от катя Новак
28/09/2012
"Традицията повелява царската туршия да е вкусна, а рецептата - лесна!"
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции15 буркана
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
Статистика
  • Преглеждания общо45 869
  • Преглеждания за месеца2221
  • Преглеждания за седмицата96
  • Коментирана8 пъти
  • Рейтинг3,5 от 5

Необходими Съставки

  • камби - 5 - 6 кг червени
  • камби - 2 - 3 кг зелени
  • карфиол - 1 - 2 глави
  • моркови - 2 кг
  • черен пипер - 2 пакетчета на зърна
  • оцет - поне 3 бутилки ябълков
  • целина - 3 връзки
  • захар
  • сол
  • чесън - по - желание

Приготвяне

Всички зеленчуци се нарязват на хапки в голяма тава. Приготвяме предварително около 15 компотени буркана, като на всеки буркан се сипва оцет до резката. Всеки буркан на дъното има една оребрена част - до там се пълни с оцет, и чак тогава се пълни със зеленчуците, като леко се притиска.

Отгоре се слага целина 3-4 зърна черен пипер 1 с.л. сол 1 с.л. захар. Така пълните бурканите, докато свършат зеленчуците. Може да добавите и 3-4 скилидки чесън на буркан.

Запечатвате и варите бурканите около 25-30 минути, колкото да хлътнат капачките. Така приготвям и краставичките, като вместо целина слагам копър и режа на колелца лук. Надявам се да ви допадне рецептата.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 6
4 2
3 3
2 2
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
АЛБЕНА
АЛБЕНА
07.10.2014 16:02
Те дето се допълват с вода е едно на ръка, ами ако ги сварим 25-30 минути и ще ядем не туршия ами каша от туршия !!! Кой малоумник реши, че туршията се вари толкова време не ми го побира акъла ???!!! Изобщо даже не се чака да ври, ами още със самото завиране и се маха от огъня!!!
5
0
Vania
Vania
20.09.2013 14:17
ИМА И ЕДНА ПОДРОБНОСТ, БУРКАНИТЕ СЕ ДОПЪЛВАТ С ВОДА НАЛИ?
5
0
До Йовка
До Йовка
14.09.2013 14:56
Извинете, за мармалад ли говорим или за туршия, с толкова много захар?
2
0
катя
катя
24.10.2012 17:55
точно така варенето на бурканите,продължава не повече между 5-10мин. аз лично не предпочитам аспирин в бурканите то каквито и да са зимнина...
1
0
Йовка Славчева
Йовка Славчева
30.09.2012 17:06
Моята рецепта е още по-лесна, и е без варене, само, че е за 3 литров буркан. Много е вкусна и когато се отвори може дълго време да седи без да се развали. Ето и рецептата: В буркана се слага оцет до оребрената част на буркана, 4 аспирина, 4 супени лъжици мед, 4 супени лъжици сол, 13,14 супени лъжици захар, след което се редят зеленчуците а те са: камби,карфиол,моркови,листа от целина по желание зеле, и така докато се напълни буркана със зеленчуци, налива се вода до горе, буркана се затваря с капачка плътно и се обръща с капачката надолу за 24 часа, в продължения на 4,5 дни се обръщат нагоре и надолу с капачката, докато се разтопи сместа в буркана. Е това е моята рецепта, надявам се да ви хареса, и не трудна за изпълнение.
1
0
краси
краси
30.09.2012 09:01
Ако искате да са ви хрупкави зеленчуците, НЕ варете повече от 2-3 минути (т.е. след като забълбука водата в казана изчаквате малко и вадите буркатите, те продължават да се"довират"сами, защото са още топли)
3
0
соня тодорова
соня тодорова
29.09.2012 07:34
Бурканите не трябва да се варят повече от 5 мин.,защото зеленчука ще стане на каша.
2
0
Саш
Саш
28.09.2012 17:59
бурканите се варят 4-5 минути, за да бъде туршията хрупкава
2
0

Най-популярните рецепти от категорията

Подобни и изпробвани

Избрани

Gotvach.bg във Фейсбук

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още от категориите

Още рецепти с