Суджук от телешко, магарешко и свинско

13/12/2017
Tania Rusenova
отTania RusenovaИноватор638649402
"Царят на суджуците си търси компания за дегустация, моля да си записват рецептата само сериозни лакомници "
Приготвяне200 мин.
Общо200 мин.
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 637
  • Преглеждания за месеца1314
  • Преглеждания за седмицата41
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • продукти за 1 кг кайма
  • чубрица - 4 г (и 5 до 10 г не вреди)
  • черен пипер - 3 г
  • кимион - 4 г
  • чимен - 1 г (семена от сминдух)
  • кориандър - 1 г
  • бахар - 1 г
  • кардамон - 0.3 г
  • индийско орехче - 0.3 г
  • захар - 3 г
  • селитра - 1 г
  • сол - 20 г (със солта се осолява месото, преди да се смеле на кайма)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На 10 кг кайма се използва 600-700 милилитра течност за размесване.

Месото се нарязва на късове и ги слагаме в емайлиран съд, като посоляваме със всичката сол за дозата месо.

Съдът се оставя в хладно помещение за 24-48 часа върху наклонена маса да се отцеди.

Отцеденото месо се смила на месомелачка.

Захарта и селитрата се разтварят в течността за размесване.

Каймата от телешкото и магарешкото месо се разстила върху маса, посипва се с половината от подправките, върху нея се поставя каймата от свинското месо и се посипва с останалите подправки.

Така наредената смес се омесва добре, като периодично се добавя от течността.

Поставя се в хладно помещение или хладилник да се ароматизира и узрее – трябва да престои 48-72 часа.

Добре е през това време да се премеси няколко пъти.

Преди пълненето на червата сместа може отново да се смели през месомелачка.

С готовата смес се пълнят червата.

След като се напълнят, парчетата се надупчват с игла, като леко се притискат с ръка, за да се отстрани попадналият в обвивката въздух.

Суджуците се окачват на проветриво и сенчесто място да съхнат, като през 1-2 дни се минават с дебела точилка или бутилка, докато добият плоска форма.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ivaylo Ivanov
Ivaylo Ivanov
02.01.2018 08:48
Благодаря рецептата е супер. Вече тествах резултата и е върхът.
0
0
Tania Rusenova
Tania Rusenova
02.01.2018 09:23
Радвам се ,че ви е харесал
0
0
Ivaylo Ivanov
Ivaylo Ivanov
18.12.2017 19:03
Здравейте , ако е възможно да напишете и от кое месо по колко кг. да сложа в сместа ще е супер!
0
0
Tania Rusenova
Tania Rusenova
18.12.2017 20:11
По ваш вкус ,и ще отбележа защо.Нашето семейство много харесваме тоя вид суджук ,но слагаме различни килограми и никога не сме теглили по отделно колко килограма е всеки вид .Затова и като писах рецептата не упоменах килограмите.
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв