Емпанади с телешка кайма и зелени маслини

14/12/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноИноватор43966835541
"Ако не сте опитвали емпанади досега - да знаете, че много сте изпуснали и сега ви е паднало да наваксате пропуска "
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо848
  • Преглеждания за месеца117
  • Преглеждания за седмицата29
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • телешка кайма - 300 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • лук - 1 бр. , стар, средна глава
  • зелена чушка - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • кайенски пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол на люспи - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • телешки бульон - 200 мл
  • зелени маслини - 1/2 ч.ч. , ситно нарязани
  • стафиди - 1 с.л.
  • масло - 50 г , разтопено
  • бутертесто - около 2 - 3 пакета готово, двойни
  • яйце - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;
Две плоски тави с хартия за печене.

1. Яйцата се сваряват за 10-12 мин. Обелват се и се охлаждат до стайна температура.

2. В дълбок тиган се загрява зехтинът, добавя се наситнен лук, задушава се за 1-2 мин, да омекне, и се добавя зелената чушка, нарязана на ситно, добавя се и каймата, разбърква се, докато стане на трохи. След това се добавят и всички подправки и се готви за още 1-2 мин. Залива се с бульон /около 200 мл/ и се оставя на умерен котлон към слаб, докато напълно се абсорбира течността. Сваля се от котлона и се добавят стафидите, маслините и нарязаните на малки кубчета яйца. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. Охлажда се напълно.

Бутертестото се отваря, леко се разточва с точилка и с голяма форма около 12 см се изрязват кръгове, общо 16-18 бр. Във всеки кръг се поставя по 1 с.л. от напълно охладената плънка, крайчето на тестото се намазва леко с вода, прехвърля се тестото и се запечатват с пръсти или се ползва вилица.

Емпанадите се намазват с разтопено масло, оставят се на студено, докато загрее фурната.

Пече се на 180 градуса около 20-25 мин

Източник: loveFood

Забележка: Количеството в рецептата е много - за 18 бр. емпанади. Може да се раздели наполовина.

Въпреки правилата за ползването на бутертестото, отново събрах изрезките, охладих и разточих, за да използвам плънката докрай. Не бухва така хубаво, но са с приличен външен вид.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар