Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер Тесто»Емпанади»Емпанади с телешка кайма и зелени маслини

Емпанади с телешка кайма и зелени маслини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Емпанади с телешка кайма и зелени маслини
Снимка: marcheva14
2 / 3
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16
"Ако не сте опитвали емпанади досега - да знаете, че много сте изпуснали и сега ви е паднало да наваксате пропуска"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 300 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • лук - 1 бр. стар, средна глава
  • зелена чушка - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • кайенски пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол на люспи - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • телешки бульон - 200 мл
  • зелени маслини - 1/2 ч.ч., ситно нарязани
  • стафиди - 1 с.л.
  • масло - 50 г , разтопено
  • бутертесто - около 2 - 3 пакета готово, двойни
  • яйце - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Две плоски тави с хартия за печене.

Яйцата се сваряват за 10-12 мин. Обелват се и се охлаждат до стайна температура.

В дълбок тиган се загрява зехтинът, добавя се наситнен лук, задушава се за 1-2 мин, да омекне, и се добавя зелената чушка, нарязана на ситно, добавя се и каймата, разбърква се, докато стане на трохи.

След това се добавят и всички подправки и се готви за още 1-2 мин. Залива се с бульон /около 200 мл/ и се оставя на умерен котлон към слаб, докато напълно се абсорбира течността.

Сваля се от котлона и се добавят стафидите, маслините и нарязаните на малки кубчета яйца. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. Охлажда се напълно.

Бутертестото се отваря, леко се разточва с точилка и с голяма форма около 12 см се изрязват кръгове, общо 16-18 бр. Във всеки кръг се поставя по 1 с.л. от напълно охладената плънка, крайчето на тестото се намазва леко с вода, прехвърля се тестото и се запечатват с пръсти или се ползва вилица.

Емпанадите се намазват с разтопено масло, оставят се на студено, докато загрее фурната.

Пече се на 180 градуса около 20-25 минути.

Емпанадите с телешка кайма и зелени маслини са много вкусни!

Източник: loveFood

Забележка: Количеството в рецептата е много - за 18 бр. емпанади. Може да се раздели наполовина.

Въпреки правилата за ползването на бутертестото, отново събрах изрезките, охладих и разточих, за да използвам плънката докрай. Не бухва така хубаво, но са с приличен външен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: