Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Коледни вързопчета с дъх на канела

Коледни вързопчета с дъх на канела

Коледни вързопчета с дъх на канела
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 5
15/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Коледата идва с аромат на канела и вкусни коледни вързопчета"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • за плънката
  • орехи - 7 с.л. смлени
  • бадеми - 5 с.л. смлени
  • бисквити - 1 ч.ч. смлени
  • ябълки - 3 бр.
  • круши - 2 бр.
  • стафиди - 5 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • захар - 7 с.л.
  • масло - 80 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред пригответе плънката за коледните вързопчета. Сложете стафидите в купичка и ги залейте с топла, но не гореща вода, за да омекнат, за около 30 минути.

Смелете орехите, бадемите и бисквитите. Обелете ябълките и крушите, изчистете ги от семето и ги нарежете на дребни кубчета.

Смесете всичко в купа и добавете стафидите, като ги отцедите от водата. Добавете захарта и канелата. Разбъркайте, така че да се смесят всички продукти.

Вземете една кора за баница и я сгънете на две. Сложете на средата две лъжици от плънката и загънете, като съберете всички краища и усучете, така че да получите вързопче. Забодете в усуканата част по една клечка за зъби, за да не се развият вързопчетата.

По този начин направете всички вързопчета, до изчерпване на корите и плънката.

В тавичка поставете на дъното хартия за печене. Намажете хартията леко с олио. Подредете вързопчетата в тавичката и ги сложете в загрята фурна, като преди това сте поставили скарата на по-ниско от средното ниво.

Печете на 180 градуса за около 15 минути. Когато се зачервят ги извадете и след като се охладят, ги подредете в голяма чиния. Отгоре ги заснежете с пудра захар.

Вързопчетата са чудесен коледен десерт, много хрупкави и с невероятен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: