Домашни балатонки

Натали ТиховаНатали Тихова
Чирак
1458433659771
Домашни балатонки
Снимка: Натали Тихова
1 / 6
15/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Домашните балатонки се познават по това, че свършват двойно по-бързо от тези, купени от магазина"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 пакет суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • брашно - около 500 - 600 г (за меко тесто)
  • лютеница
  • кренвирши - 6 бр.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • семена - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме си яйцето и го добавяме при леко затопленото мляко и суха мая, добавяме солта, захарта и олиото. Добавяме брашното и омесваме меко тесто. Разделяме на 12 малки топки.

Праз това време си нарязваме кренвиршите на 2.

Взимаме 1 топка, разточваме по дължина, намазваме с лютеница и слагаме кренвирш.

Подгъваме краищата и навиваме, но не до край, нарязваме с нож и тогава навиваме до края. Получават се реснички и така процедираме с всички.

Намазваме с 1 жълтък и поръсваме със семена. Печем на 180 градуса до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: