Бърза Новогодишна питка

16/12/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1358137713854
"Важно е питката да се приготвя бързо и да е ефектна, защото за празника още 100 неща ще трябва да свършите "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 820
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирате маята в малка част от топлото мляко със захарта и малко брашно. После разбивате яйцата, като отделите единия жълтък, добавяте останалото мляко с киселото и разбивате с олиото.

При пресятото брашно прибавяте маята и млечната смес, след което замесвате еластично тесто. Оставяте тестото да втаса, след което го разделяте на 4 еднакви топки и една малка топка за декорацията.

Три от топките разточвате с размер на тавата, в която ще сложите питката и мажете с масло. Редите ги една върху друга без третата. Срязвате ги на 8, като започвате от центъра, но не до края, трябва да остане около 2 см.

Хващате единия триъгълник, който сте отрязали, разделяте едното листо, обръщате назад, другия по същия начин, като застъпвате и така с трите. От снимките ще придобиете ясна представа как точно се оформя.

Другата топка тесто я оформяме гладко и я слагате по средата за център. От най-малката топка тесто разточвате кора, режете на ленти и ги усуквате, слагате ги покрай централната топка и най-накрая изрязвате букви, които посипвате с брашно.

Оставяте питката да втаса, след което я мажете с разбит жълтък с малко вода и олио, поставяте буквите в центъра и поръсвате със семена. Печете питката в загрята фурна на 160 градуса за 35-40 минути.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!