Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна елхичка от тесто

Коледна елхичка от тесто

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Коледна елхичка от тесто
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
16/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
5
"Супер вкусна елхичка, която с удоволствие ще споделим с вас"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 180 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 5 г
  • яйца - 2 бр
  • масло - 50 г
  • брашно - около 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • спанак - 250 г замразен
  • сирене - 150 г
  • за украса
  • маково семе
  • нар - зрънца
  • чери домати
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слагат затопленото мляко, захарта и маята. Сместа се оставя за около десет минути, за да шупне маята.

След това към нея се прибавят едно цяло яйце и белтъка на второто, омекналото масло, пресятото брашно и солта. Замесва се меко, нелепнещо тесто и се оставя се на топло в намаслена купа, покрито с кърпа или свежо фолио, докато удвои обема си.

В друг съд се смесват спанакът и натрошеното сирене.

Втасалото тесто се поставя на набрашнена повърхност и се разточва на продълговата кора. Сместа от спанак и сирене се разпределя върху тестото. Кората се завива на руло и се нарязва на 16 равни части.

Получените рулца се нареждат в покрита с хартия тава във формата на елхичка и се намазват с разбития жълтък от второто яйце. Следва украсата, която е въпрос на въображение.

Аз поръсих маково семе за гирлянди и набодох зрънца нар. Елхичката се оставя за 15 мин. да се отпусне и се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса до зачервяване.

След като я извадих и реших, че украсата нещо се губи, затова я доукрасих с резенчета домати и пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
С една дума: Красота! :)
16.12.2017 14:37