Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Два вида коледни бадемови курабии

Два вида коледни бадемови курабии

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Два вида коледни бадемови курабии
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
18/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
30
"Нарочно правим поне два вида коледни курабийки, защото така имате двойно повече основания да си похапвате"

Необходими Продукти

  • брашно - 280 г
  • бадемово брашно - 100 г
  • захар - 100 г
  • масло - 200 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 2 прахчета
  • пудра захар - ванилена за поръсване
  • захарна глазура за рисуване
  • пудра захар - 100 г
  • белтъци - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бялото брашно се пресява. Към него се добавя бадемото брашно, захарта, жълтъците и размекнатото краве масло. Получават се трохи, които се събират с ръце и се замесва тесто. Полученото тесто се завива в стреч фолио и се прибира в хладилника да престои 1-2 часа.

От това тесто може да се приготвят два вида коледни сладки. Разделете го на две.

За да оформите полумесеци, откъснете от тестото топче, голямо колкото малък орех. Оформете го с длани на фитилче, а после подвийте като подкова. Подредете полумесеците в тава върху хартия за печене на разстояние.

Загрейте фурната на 180 градуса и сложете курабийките да се пекат за 10 минути. Докато са топли са чупливи. Затова трябва да се оставят в тавата за известно време и после да се преместят в друг съд. Още топли, ги поръсете с ванилова пудра захар.

От същото тесто можете да си направите нарисувани снежинки.

Разточете между два листа от найлоновото фолио от тестото кора с дебелина 6-7 мм. Така няма да лепне точилката. Изрежете от кората бисквитки с формичка на цвете.

За да получите глазура за рисуване, пресейте два пъти пудрата захар. Прибавете 1 с.л. белтък и 1 с.л. сок от изцеден лимон. Бъркайте, докато сместа се уеднакви много добре и се получи гладкост и лъскавина.

Пригответе си фунийка от хартия за готвене. Напълнете я с глазурата. Отрежете много малко от връхчето да се получи тесен отвор. Изпробвайте върху парче хартия с каква дебелина се нанася рисунката.

Трябва да се рисува с тънка линия, за да е красиво. Шприцовайте от белтъчната глазура върху всяка бисквитка във форма на снежинка. Изчакайте бисквитите да се охладят и тогава рисувайте. Оставете да стегне глазурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: