Празнично пълнено зайче на фурна

19/12/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comМастър Шеф6481992197
"Който замръкне в гората, се събужда сутринта в тавата "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 801
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • заек - 1.5 кг (питомен, предварително почистен)
  • карантия - бъбреците, дробчето и сърцето на заека
  • пачи крак - 250 г
  • ориз - 1 ч.ч. дългозърнест
  • зеленчуков бульон - 4 ч.ч.
  • мащерка - няколко стръка
  • зехтин - 8 с.л.
  • кромид лук - 1 бр. по - едра глава
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се измива хубаво и се отцежда от водата. Лукът и морковите се обелват и нарязват на ситно. Задушават се в тиган със зехтин и се добавят почистените и нарязани на дребно дреболии.

Добавя се измитият и отцеден от водата ориз и се разбърква внимателно. Налива се една чаша бульон, добавят се нарязаните на ситно гъби пачи крак и листенцата мащерка.

Слага се капак на тигана и се оставя на слаб котлон, докато оризът поеме бульона. Сваля се от котлона, добавя се малко сол и черен пипер на вкус, разбърква се и заекът се пълни с плънката.

Заекът се зашива и се прехвърля в тавата за печене. Намазва се с разбърканите на кашичка зехтин, черен, червен пипер и сол.

Отстрани на заека се изсипва останалата плънка и се добавят две чаши бульон. Тавата се завива с фолио и се пъхва в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Пече се около един час, докато бульонът се абсорбира от ориза, а месото се изпече равномерно. При необходимост може да се добавя допълнително количество бульон.

Десет минути, преди да извадим ястието от фурната, фолиото се маха, за да хване апетитен загар зайчето.

Порциите заешко се гарнират с плънката от ориза и свежа зеленчукова салата по ваш избор.
Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар