Постна содена пита

20/12/2017
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру167482148911
"И както повелява традицията, за празника пригответе постна Содена питка, разчупете и раздайте на цялото семейство "
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 480
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • газирана вода - 350 мл
  • олио - 5 с. л.
  • лимонов сок - 2 с. л.
  • захар - 2 ч. л.
  • сол - 1 ч. л.
  • сода за хляб - 1 ч. л.
  • бакпулвер - 1 равна ч. л.
  • брашно - 600 г
  • олио - 1 с. л. за намазване отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме топла газирана вода. Содата и бакпулверът се разбъркват в лимоновия сок да шупнат, прибавяме във водата.

Добавя се олиото, сол и захар, всичко се разбърква с вилица и прибавяме брашното. Когато стане трудно да се бърка, сипваме върху набрашнена повърхност и месим гладко тесто.

Отделя се топче като портокал за фигурките. Останалата част се намазва с олио и с ръце се оформя на кръгла пита. Поставя се върху хартия в тава 26 см.

От топчето се къса парче тесто оформяме птиче, кръст, слънце, житни класове, подкова за късмет. Залепват се отгоре на питката и с вилица се набожда тук там.

Фурната се загрява на 180 градуса и печем питката на средна скара около 35-40 минути. Изважда се и покриваме с кърпа. Подходяща за Бъдни вечер, от мен весели празници!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар