Содена питка Боговица за Бъдни вечер

20/12/2017
"За хората, но и за Бога - така трябва да е замесена питката за Бъдни вечер "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо62 110
  • Преглеждания за месеца517
  • Преглеждания за седмицата85
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • газирана вода - 350 мл топла
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 3 пъти в купа (така се прави при питка за празник), оформете кладенче и в него поставете солта, захарта, олиото, загасената в лимоновия сок сода и затоплената газирана вода.

Разбъркайте и замесете меко тесто, завийте с кърпа за около 30 минути. Отделете малка част от тестото за мотивите, а останалото тесто разпределете равномерно по дъното на намазана с олио малка тава.

За питка Боговица е характерно да бъде богато украсена. Започнете първо с кръста - с помощта на 2 вилици направете кръст по целия диаметър на питката, а после моделирайте две пиленца.

Едното наречете като символ на домашното огнище, а другото на домашните животни за здраве и берекет. Грозд за плодородие и слънце за топлина. Набодете питката с вилица на няколко места около мотивите, за да не се напука при печене.

Поставете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете за около 35 минути до златисто кафяво. Завийте питката с мокра и добре изстискана чиста кърпа за около 10 минути да омекне.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

borqna borislavova
borqna borislavova
15.01.2018 19:58
Изпробвах я по тази рецепта. Стана превъзходна
1
0
Мария Симова
Мария Симова
15.01.2018 20:29
Благодаря за доверието :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв