Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Боб със зеле и еленски бут

Боб със зеле и еленски бут

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2272k3412k5
Боб със зеле и еленски бут1 / 2
30/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • бял боб - 350 г
  • кисело зеле - 1 голяма зелка
  • армеева чорба - 2 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер
  • еленски бут - 4 пържоли
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и се слага да се вари в подсолена вода заедно със содата. От нея падат ципите на боба и се сварява по-лесно. След като водата заври, се излива, а бобът се залива с вряла вода и се слага да се досвари. Хубаво е да се разври.

През това време киселата зелка се нарязва и се слага в тава. Полива се с олио и се обърква. Зелето се слага на котлона да се задуши, като постоянно се разбърква. Щом е вече задушено, се добавят брашното и червеният пипер, и отново се разбърква.

След още около три минути на котлона към киселото зеле се добавя армеевата чорба. Ако е малко, се налива още. Добавя се и вече свареният и изцеден от водата бял боб. Разбърква се, да се размеси заедно със зелето.

Пържолките от еленския бут се нарязват на парчета с големина около 4- 5 см и се заравят в зелето. Тавата се завива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40- 50 минути.

Накрая преди сервиране зелето се поръсва с черен пипер. Ако киселото зеле не е много солено, може да се посоли допълнително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: