Новогодишна плетена питка с надпис

22/12/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1358137713854
"Най-голямото признание, което ще получите за труда си в кухнята, са щастливите усмивки на близките ви "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 810
  • Преглеждания за месеца94
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр. (двата жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 600 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • захар - 3 с.л
  • сол - 1 с.л
  • брашно - около 1 700 г
  • масло - 100 г (за намазване на корите)
  • семена - микс
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята сложете в купичка със захарта, разбъркайте и сипете малко от топлото мляко, поръсете с брашно и оставете да се активира.

Пресейте брашното, счупете яйцата, отделете двата жълтъка, разбийте ги с киселото мляко и останалото прясно мляко. Прибавете към брашното и замесете хубаво гладко еластично тесто, оставете да втаса на топло след което разделете на 6 части.

Две от тях са по 490 г и две по 370 г. От по-големите разточете 2 кори, намажете със масло и навийте на руло. Готовите 2 рула заделете настрана, а от другите части отново разточете кори, нарежете по средата на тънки ленти и оплетете, като промушвате едно под друго.

Оплетените кори прехвърлете върху рулата и свийте в голяма тава, от другата част тесто разточете 4 малки елипсовидни кори, поставете ги една върху друга и отстрани нарежете на ленти, оплетете на плитка и свийте на охлюв. Поставете плитката в центъра на тавата, а останалата част тесто разточете на голяма кора, намажете с масло, навийте на руло и нарежете на малки рулца.

Тях подредете по края на тавата, крайчетата използвайте като поставите отстрани на рулата и в центъра. Оставете питката да втаса след което намажете със жълтъците разбити с малко мляко, поръсете със семена и печете в загрята фурна на 160 градуса (долно положение на печката) на 2 реотана.

Докато се пече питката замесете мъничко тесто за декорация: брашно, нишесте, вода и сол, разточете и изрежете за надписа. Може да се направи и предния ден и да се изсуши на 35 градуса след което да се надпише.

Печете питката около 40-45 минути, тъй като е доста голяма, след като се извади се поставя на скара да изстине и се маже със масло.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
22.12.2017 15:26
Чудна е Ванче!
0
0
Ваня Георгиева
Благодаря Севдалина! Весели празници! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв