Коледен щолен със сладко от зелени смокини

22/12/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaГотвач387159403
"Магията на Коледа засяга дори и сладките и ги прави още по-хубави, а който не вярва, може да опита нашия Коледен щолен "
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо358
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • брашно - 750 г
  • захар - 80 г
  • суха мая - 11 г на Йоткер
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 200 г
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • карамфил - 1/ 2 ч.л. на прах
  • индийско орехче - 2 щипки
  • кардамон - 1/2 ч.л. на прах
  • сол - 1 - 2 щипки
  • За пълнежа
  • бадемова есенция - 4 - 5 капки
  • зелени смокини - 10 бр. плодове от сладко
  • стафиди - 100 г златни
  • стафиди - 100 г тъмни
  • бадеми - 150 г смлени
  • сушени кайсии - 100 г
  • червени боровинки - 80 г сушени
  • сини сливи - 50 г сушени
  • фурми - 10 бр.
  • лимонови кори - 1 ч.л. кандирани
  • портокалови кори - 1 ч.л. кандирани
  • ром - 60 г тъмен
  • пудра захар - 2 с.л.
  • За глазурата
  • масло - 4 с.л.
  • За поръсване
  • пудра захар - около 3 с.л.
  • пудра захар - овкусена с ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В стъклена купа нарязваме сушените плодове - зелени смокини, кайсии, фурми и захаросаните корички. Към тях прибавяме боровинките и стафидите. Заливам с рома и ги оставям за 30 минути, за да поемат от течността и набъбнат.

След това ги кипвам за 2-3 минути и оставям да се охладят, смесвайки ги с бадемовата есенция, смлените ядки и останалите съставки. Поставяме ги в хладилник за 12 часа, за да усвоят ароматите.

В подходяща купа пресяваме брашното, като прибавяме в него сухите съставки - сол, кардамон, карамфил и индийско орехче. Смесваме добре и оформяме кладенче.

В купичка с хладко прясно мляко смесваме маята с лъжица захар и оставяме на топло, за да се активира.

Загряваме за кратко маслото и след като се охлади го прибавяме към разбитите последователно захар, ванилия и яйца до хомогенна консистенция.

В кладенчето изсипваме маята и маслено-яйчената смес. Омесваме меко и еластично тесто, което покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме го за 30 минути да почине в топло помещение. Разточваме го на правоъгълник и изсипваме върху него напоените с аромати плодове ( трябва да са със стайна температура).

Завиваме плънката с краищата на тестото и го премесваме още веднъж, за да разпределим равномерно пълнежа. Разделяме го на две части, които разточваме отново на правоъгълници. Прегъваме тестото на три части като плик. Поставям двете рула в малки формички за хляб върху намазана с масло хартия за печене. Оставяме ги още веднъж да втасат.

Фурната е загрята на 180 градуса. Щоленът се пече за около 50-55 минути на 180160 градуса (при печка с вентилатор).

След появата на златисто-хрупкавата коричка обливаме още горещия фруктов хляб с разтопено масло и поръсваме щедро с пудра захар, ухаеща на ванилия.

След пълното му охлаждане увивам със стреч фолио и съхраняваме на хладно. При поднасяне се поръсва отново с пудра захар.

Съвет: Захаросаните цитрусови пръчици можете да си приготвите сами, и да са ви подръка за всеки сладкиш. А и ароматът им е по-наситен. Лятото набрах пресни лимони, на които обелих внимателно кората им и я нарязах на лентички. Приготвям захарен сироп, в който ги бланширам за 3-4 минути. Те променят цветът си и стават прозрачни.

Оставям ги да се отцедят и изсушат, но за кратко. Съхраняват се в стъклен буркан с капак. По същият начин се приготвят и портокалите, но тях нарязвам на по-плътни ивички. Приготвяйки мъфини или кексове ги потапям в разтопен шоколад и охладени прибавям към тестото. Трудоемко, но си заслужава.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар