Лесна содена питка за Бъдни вечер

25/12/2017
Величка  Калева
отВеличка КалеваЧирак818201
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо397
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 2 - 3 ч. чаши
  • сода за хляб - 1 1/2 ч. л.
  • сол - 1 равна ч. л.
  • оцет - 2 ч. л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява три пъти (така се е правило преди за замесване на обредната питка) преди да започне замесването на тестото.

Хубаво е то да бъде леко затоплено. Прави се кладенче и в него се прибавят изгасената в оцета хлебна сода и солта.

Замесва се меко тесто и се оставя да почине 15-20 минути, като предварително се намазва с олио. После тестото се поставя в намазана с олио тавичка.

Преди това се отделя малко от него и се правят различни фигурки със символично значение, в зависимост от традицията в семейството и края, в който живеете.

Отгоре питката се намазва с олио и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Камен Петров
Камен Петров
27.12.2017 23:51
Това го одобрявам - такава трябва да бъде питката за Бъдни Вечер, семпла и без квас! А за НГ можем, да се разпуснем.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв