Питка Коледен венец

25/12/2017
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру181882658613
"Не закачвайте коледния венец на стената, а го сложете в центъра на трапезата, защото там му е мястото "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 246
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • мая - 1 пакет суха
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • олио - 3 с. л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 50 мл хладка за маята
  • захар - 2 с. л.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 600 г
  • поръсване
  • кафява захар - 1/2 ч. ч.
  • канела - 1 ч. л.
  • олио - за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в хладката вода с 1 лъжица захар и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти, замесва се тесто.

Оставяме да втаса 40 минути на топло. Разделя се на 4 части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и поръсваме със смес от канела и кафява захар.

Така се нареждат трите кори една върху друга намазани и поръсени с канелена захар. Последната кора не се намазва.

С нож се нарязват на 8 триъгълника, в средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва и изтегля - оформят се листата.

В голямата тава намазана с олио се нареждат листата като венец. Оставя се за 15 минути, намазва се с разбит жълтък с олио и малко прясно мляко.

Поръсваме сусам и печем в загрята фурна на 170-180 градуса около 35 минути. Изважда се покриваме с кърпа. Поднесете на празничната трапеза със запалена свещичка. Бог се роди - Честита Коледа!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар