Ароматна агнешка плешка на фурна

26/12/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваИноватор3193051801
Приготвяне20 мин.
Готвене150 мин.
Общо170 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо414
  • Преглеждания за месеца176
  • Преглеждания за седмицата64
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Поставете агнешката плешка в голям съд с вода и оставете да престои 30 минути.
През това време накълцайте лука и чесъна за плънката на ситно, заедно със зелените им части, и объркайте с ментата и солта.

2. Подсушете месото от водата и го натъркайте хубаво с черен пипер и розмарин. Направете "джобчета" и в тях поставете от плънката, а с остатъка поръсете. Ако разполагате с време го оставете да поеме ароматите за един час, но ако бързате не е проблем да преминете директно към следващата стъпка.

3. Смесете 250 мл вода със зехтина, виното и две три щипки сол. Залейте месото с тази смес и завийте във алуминиево фолио тавата. Поставете в загрята на 200 градуса фурна- горен и долен реотан, без вентилатор.

4. След 40 минути обърнете плешката от другата страна за същото време, а междувременно си обелете и нарежете картофите и лука на шайби.

5. След изтичане и на вторите 40 минути извадете от фурната и подредете последните зеленчуци около месото, налейте още малко водичка (около 150 мл) и разпределете маслото на тънки парченца навсякъде. Ръснете сол, червен пипер и джоджен или мента, и върнете във фурната, отново затваряйки добре с фолиото. Печете около 40 минути отново, намаляйки малко градусите.

6. Отстранете фолиото и отново вдигнете температурата - този път до 210 градуса. Печете до хубав златист загар на месото и зеленчуците.

7. Сервирайте веднага и се насладете на чудния аромат и крехкостта на така приготвеното месце.

Добър апетит!

Съвет: Хубаво е от външната страна на плешката да направите два дълбоки прореза, стигайки до кокала - така месото ще се овкуси още по- добре и ще се сготви по- бързо и равномерно. Ако имате подходящ инструмет може да цепнете леко и самия кокал.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар