Ароматна агнешка плешка на фурна

26/12/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833035
"Добрите приятели канят на обяд, най-добрите приятели правят ароматна агнешка плешка и тогава канят на обяд "
Приготвяне20 мин.
Готвене150 мин.
Общо170 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 676
  • Преглеждания за месеца93
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • агнешка плешка - 1 бр. (от 1 кг.)
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 220 мл
  • вода - 250 мл +около 150 мл за доливане
  • зехтин - 70 - 80 мл
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 60 г
  • мента - 2 - 3 с.л. прясно накълцани листа
  • розмарин - на вкус
  • За плънка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • пресен лук - 2 стръка
  • мента - 1 с.л. или джоджен
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

1. Поставете агнешката плешка в голям съд с вода и оставете да престои 30 минути.
През това време накълцайте лука и чесъна за плънката на ситно, заедно със зелените им части, и объркайте с ментата и солта.

2. Подсушете месото от водата и го натъркайте хубаво с черен пипер и розмарин. Направете "джобчета" и в тях поставете от плънката, а с остатъка поръсете. Ако разполагате с време го оставете да поеме ароматите за един час, но ако бързате не е проблем да преминете директно към следващата стъпка.

3. Смесете 250 мл вода със зехтина, виното и две три щипки сол. Залейте месото с тази смес и завийте във алуминиево фолио тавата. Поставете в загрята на 200 градуса фурна- горен и долен реотан, без вентилатор.

4. След 40 минути обърнете плешката от другата страна за същото време, а междувременно си обелете и нарежете картофите и лука на шайби.

5. След изтичане и на вторите 40 минути извадете от фурната и подредете последните зеленчуци около месото, налейте още малко водичка (около 150 мл) и разпределете маслото на тънки парченца навсякъде. Ръснете сол, червен пипер и джоджен или мента, и върнете във фурната, отново затваряйки добре с фолиото. Печете около 40 минути отново, намаляйки малко градусите.

6. Отстранете фолиото и отново вдигнете температурата - този път до 210 градуса. Печете до хубав златист загар на месото и зеленчуците.

7. Сервирайте веднага и се насладете на чудния аромат и крехкостта на така приготвеното месце.

Добър апетит!

Съвет: Хубаво е от външната страна на плешката да направите два дълбоки прореза, стигайки до кокала - така месото ще се овкуси още по- добре и ще се сготви по- бързо и равномерно. Ако имате подходящ инструмет може да цепнете леко и самия кокал.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!