Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Ароматна агнешка плешка на фурна

Ароматна агнешка плешка на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
11/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Добрите приятели канят на обяд, най-добрите приятели правят ароматна агнешка плешка и тогава канят на обяд"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 1 бр. (от 1 кг)
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 220 мл
  • вода - 250 мл +около 150 мл за доливане
  • зехтин - 70 - 80 мл
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 60 г
  • мента - 2 - 3 с.л. прясно накълцани листа
  • розмарин - на вкус
  • За плънка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • пресен лук - 2 стръка
  • мента - 1 с.л. или джоджен
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете агнешката плешка в голям съд с вода и оставете да престои 30 минути. През това време накълцайте лука и чесъна за плънката на ситно, заедно със зелените им части, и объркайте с ментата и солта.

Подсушете месото от водата и го натъркайте хубаво с черен пипер и розмарин. Направете джобчета и в тях поставете от плънката, а с остатъка поръсете.

Ако разполагате с време го оставете да поеме ароматите за един час, но ако бързате не е проблем да преминете директно към следващата стъпка.

Смесете 250 мл вода със зехтина, виното и две-три щипки сол. Залейте месото с тази смес и завийте във алуминиево фолио тавата. Поставете в загрята на 200 градуса фурна- горен и долен реотан, без вентилатор.

След 40 минути обърнете плешката от другата страна за същото време, а междувременно си обелете и нарежете картофите и лука на шайби.

След изтичане и на вторите 40 минути извадете от фурната и подредете последните зеленчуци около месото, налейте още малко водичка (около 150 мл) и разпределете маслото на тънки парченца навсякъде.

Ръснете сол, червен пипер и джоджен или мента, и върнете във фурната, отново затваряйки добре с фолиото. Печете около 40 минути отново, намалявайки малко градусите.

Отстранете фолиото и отново вдигнете температурата - този път до 210 градуса. Печете до хубав златист загар на месото и зеленчуците.

Сервирайте веднага и се насладете на чудния аромат и крехкостта на така приготвеното печено агнешко.

Ароматната агнешка плешка на фурна е готова.

Съвет: Хубаво е от външната страна на плешката да направите два дълбоки прореза, стигайки до кокала - така месото ще се овкуси още по-добре и ще се сготви по-бързо и равномерно. Ако имате подходящ инструмент, може да цепнете леко и самия кокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: