Празнична пита за Бъдни вечер

26/12/2017
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваИноватор346953494
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо210
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • газирана вода - 300 мл
  • кокосово масло - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • брашно - 4 - 5 ч.ч.
  • паричка
  • За украсата
  • брашно - 4 - 5 с.л.+ за доомесването
  • сол - 1 с.л.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Прибавя се содата за хляб и лимоновия сок. Разбърква се с лъжица. След това се прибавят и останалите продукти и се замесва меко тесто.

Готовото тесто се оставя да си почине за около 15-20 минути.

След това в готовото тесто се слага паричката и се разточва на кръг. Разточеното тесто се прехвърля в тава, която е застлана предварително с хартия за печене.

Оформената пита се надупчва в края с вилица.

След това се преви бялото тесто за украсата. В купа се слага 4-5 с.л. брашно + 1 с.л. сол. Сипва се малко вода, за да се получи каша. След това се прибавя още малко брашно и се замесва меко тесто.

От това тесто се изрязва кръста, детелината, къщата, както и от него се правят птицата и житните класове.

След като е готова украсата се реди по питата и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.

След като се опече содената питка се оставя да изстине малко и се чупи.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!