Коледна плитка

26/12/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваИноватор3663491981
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо347
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • бутер тесто - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • За плънка
  • белтъци - 2 бр.
  • стафиди - 100 г тъмни
  • бадеми - 100 г натрошени
  • орехи - 100 г натрошени
  • бренди - 100 мл
  • сушени смокини - по желание (или друг сушен плод)
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 к.л. на прах
  • За заливка
  • захар - 50 г
  • пудра захар - 120 - 130 г
  • вода - 50 мл
  • мед - 1 с.л.
  • ванилова захар - 8 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накиснете стафидите в брендито за 1 час, после ги отцедете добре и смесете с останалите продукти за плънката (заделете част от белтъка).

2. Ще ни трябват два еднакви правоъгълни листа бутер тесто. Единият разстелете върху плот и разнесете от плънката без да стигате до краищата (по желание може да поръсите със малко захар). Намажете по края с белтък и похлупете с другия лист бутер тесто.

3. Притиснете краищата, за да слепнат с помоща на белтъка и навийте на руло, подгъвайки два-три пъти само, без да се стараете да е стегнато.

4. Направете един разрез по дължина, оставяйки 3-4 см. от върха и така двете получени части увийте една с друга на красива плитка. Не се тревожете, че плънката ще се разнесе навсякъде, така дори става по- ефектно.

5. Намажете с разбито яйце и изпечете според указанията на пакета бутер тесто.

6. Смесете продуктите за глазиращата заливка и полейте плитката. Мушнете за кратко във вече изключената фурна, за да изсъхне по- бързо.

7. Поднесете със сладко десертно вино на празничната трапеза.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар