Коледна плитка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Коледна плитка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
26/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"И в центъра на празничната трапеза поставете тази уникална Коледна плитка, от която всички ще искат да опитат"

Необходими Продукти

  • бутер тесто - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • За плънка
  • белтъци - 2 бр.
  • стафиди - 100 г тъмни
  • бадеми - 100 г натрошени
  • орехи - 100 г натрошени
  • бренди - 100 мл
  • сушени смокини - по желание (или друг сушен плод)
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л. на прах
  • За заливка
  • захар - 50 г
  • пудра захар - 120 - 130 г
  • вода - 50 мл
  • мед - 1 с.л.
  • ванилова захар - 8 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в брендито за 1 час, после ги отцедете добре и смесете с останалите продукти за плънката (заделете част от белтъка).

Ще ни трябват два еднакви правоъгълни листа бутер тесто. Единият разстелете върху плот и разнесете от плънката без да стигате до краищата (по желание може да поръсите със малко захар). Намажете по края с белтък и похлупете с другия лист бутер тесто.

Притиснете краищата, за да слепнат с помоща на белтъка и навийте на руло, подгъвайки два-три пъти само, без да се стараете да е стегнато.

Направете един разрез по дължина, оставяйки 3-4 см. от върха и така двете получени части увийте една с друга на красива плитка. Не се тревожете, че плънката ще се разнесе навсякъде, така дори става по- ефектно.

Намажете с разбито яйце и изпечете според указанията на пакета бутер тесто.

Смесете продуктите за глазиращата заливка и полейте плитката. Мушнете за кратко във вече изключената фурна, за да изсъхне по- бързо.

Поднесете бутер сладкишът със сладко десертно вино на празничната трапеза.

Коледната плитка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: