Малък лесен кекс

11/10/2012
катя
откатя Новак
"Знаете, че не бива да прекалявате със сладкото, затова ви даваме рецепта са малък кекс. Двойната доза продукти си е само на ваша отговорност "
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Порции8-10 парчета
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо46 492
  • Преглеждания за месеца56
  • Преглеждания за седмицата16
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 2 броя
  • захар - 1 ч.ч. от големите
  • ванилия - 2 прахчета
  • амонячна сода - 1 к.л. с връх
  • вада - 150 мл.
  • оцет - 1 с.л.
  • какао - 2 с.л. на прах
  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 5 с.л.
  • ликьор - по желание
  • шнапс - 1 - 2 капачки
  • лимони - настъргана лимонова кора
  • стафиди
  • орехи - 1 к.ч. малка натрошени
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа счукваме 2-те яйца със 1 ч.ч. захар разбърква се добре, след това водата с 1 с.л. оцет и веднага следва ванилията и амонячната сода. После постепенно сипваме брашното като се бърка със супена лъжица - не е нужно да е миксер.

В отделна купа се разделя сместа на две, няма значение дали са равни или едната по-малко. В едната част се обърква какао, може да гарнирате по желание, и в едната и в другата смес.

Олиото се измерва най накрая преди да разделите сместа, това е много важно. Моята форма е от малките така, имайте го предвид - досега не съм го правила в голяма.

Намазвам формата с олио и след това набрашнявам с половин с.л. брашно и хубаво разтръсквам формата. Също по желание сипваме коя да е първо смес -какаовата или другата.

Пече се на 200 градуса в предварително загряна фурна от долу и от горе. Този кекс ми се получава всеки път понеже фурната ми не може да отделя нагревателите, само отдолу или само горе.

Приготвям го редовно, да не кажа всеки ден, а продуктите реално винаги са налични. Пече се около 20-25 мин. като постепенно може да намалите температурата. Като се изпече се обръща в широка тава и се оставя да изстине - чак тогава се нарязва с нож за хляб и се поръсва със пудра захар.подобни рецепти тук

5 11
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Потребител#206157
Може ли да се използва друг алкохол вместо шнапс?
0
0
Потребител#206157
Може ли да се използва друг алкохол вместо шнапс?
0
0
илейн
илейн
07.02.2015 10:02
Не ми стана ясно за олиото, къде се слага?
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!