Пуйка, обвита в бекон на фурна

27/12/2017
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф68169444201
"Завивате пуйката с беконче, за да не настине и я мятайте във фурната на топло "
Приготвяне30 мин.
Готвене180 мин.
Общо210 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 041
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • пуйка - около 3 кг
  • лук - 1 глава стар
  • лимони - 1 бр.
  • лимонова кора - от 1 бр лимон
  • чесън - 2 скилидки, настъргани на ренде
  • масло - 250 г на стайна температура
  • зехтин - 6 с. л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • бекон - около 6 - 7 парчета
  • плънка - по избор
  • Гарнитура
  • картофено пюре
  • грах - задушен в масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се изважда от хладилника на стайна температура за около 60 минути, за да се отпусне. Почиства се със свещ, за да се отстрани всякаква остатъчна перушина. Отстраняват се шийката и вътрешностите ѝ, ако има такива. Сгъват се крилата под гърдите ѝ за да не прегорят по време на печенето.

Маслото се поставя в купа, подправя се с черен пипер, поръсва се с настърганата кора от лимон и настъргани на ренде скилидки чесън. Разбърква се с пресата за картофи до крем. Прибавят се и 2 с. л. зехтин, отново се разбърква.

Внимателно с пръстите на едната ръка се отделя кожата от месото, също и от долната страна. В пространството, което се е отделило, се напъхват с пръсти 1/3 парчета маслена смес, а с другата ръка се разпределят, като се приплъзват с длан. Не трябва да се разкъса кожата. Завърта се и от другата страна и се повтаря действието с останалата втора част от маслото.

В кухината се поръсва сол, черен пипер, добавят се три четвъртини разрязан лимон и половин глава обелен лук и дафиновите листа. Кожата се прибира навътре. Отгоре се намазва обилно с останалото масло, поръсва се и със зехтин. Поставя се в съд за печене. Тук е моментът да се постави и плънка по избор.

Пече са на най-високата мощност на фурната, това при мен е 300 градуса, за не повече от 15 мин. Изважда се и се покрива с парчетата бекон, като се прихлупват едно върху друго.

Отново се вкарва във фурната и се пече на 170 градуса за около 2 1/2-3 часа, като на всеки 30 минути се залива със сос от пуйката. Ползвала съм термометър за печене на птици.

След това време се изважда от фурната, завива се в алуминиево фолио и памучна кърпа и се оставя на отпочине за около 30 до 60 мин. Сервира се нарязана на желани парчета. Поливат се със сос.

Допълних с малко стандартна плънка от ориз и подправки. Гарнитурата е картофено пюре и задушен грах с масло.

Източник: MasterChef J. Mielle

Забележка: Пуйката при мен не беше голяма - около 3 и нещо кг. Същата рецепта може да се приложи и при направата на голямо пиле.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар