Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна пита със сирене

Коледна пита със сирене

Коледна пита със сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 5
27/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Не я пазете само за Коледа, тази питка със сирене е вкусна по всяко време на годината"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл хладка
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • олио - 40 мл
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • брашно - 800 г
  • сирене - 100 г
  • сусам - за поръсване
  • мая - 1 пакет суха
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се активира маята, като се разбърква със захарта и оставяме да втаса.

Замесва се средно меко тесто с останалите продукти, без сиренето и един жълтък, той е за намазване отгоре.

Тестото намазваме отгоре с олио и оставяме да втаса покрито с фолио, докато удвои обема си. Разделя се на две части, като първата се разделя на още три топки и всяка се разточва на правоъгълна кора.

От двете страни се нарязва на ленти по 1 см, в средата се натрошава сирене и лентите се сплитат. Полученото руло се оформя на венец в тава върху хартия за печене.

Останалото тесто се разточва отново на правоъгълник, намазваме с олио и поръсваме сирене. Навива се руло, което се нарязва на филии. Нареждат се по стените на тавата.

Оставя се още 20 минути на топло да бухне питката, намазва се с разбит жълтък и залепваме изрязани снежинки от тесто, замесено от 100 мл вода, брашно и малко сол. Печем в загрята фурна на 170 градуса около 40-45 минути.

Изважда се и намазваме с масло, покрива се с кърпа, после се поднася топла с шарена сол. Вкусно и празнично!

Коледната пита със сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: