Новогодишни баклавички с лешници

28/12/2017
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру203084674015
"Поверието гласи, че който хапне новогодишна баклавичка, ще му е сладка цялата следваща година "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции9
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 033
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1 пакет Фамилия
  • олио - 60 мл
  • масло - 60 г разтопено
  • лешници - 1 ч. ч. смлени ( може и с орехи )
  • червени боровинки - 2 с. л.
  • сироп
  • захар - 2 ч. ч.
  • вода - 700 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонов сок - 2 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сиропът, загрява се водата, добавяме захарта и варим около 5 минути. Сваля се, прибавяме ванилия и лимонов сок, оставяме да се охлади.

Лешниците се запичат в микровълнова за 2 минути и се натрошават на малки парченца. Смесваме олио и разтопено масло.

Вземат се две кори, помежду им се намазва с четка от мазнината. Намазва се и втората кора и поръсваме с натрошени лешници. Поставя се тънка точила, ако нямате, може да ползвате пръчката от закачалка или от щора.

От тясната страна се навива на руло, като към края се оставя 3 см без да се навиват. Събират се двата края към средата, а после се оформя като венец.

Оставената част се намачква в средата за подложка на баклавичките. Така се оформят докато се напълни тавата. Намазва се с останалата мазнина, а средата се пълни с лешници и парченца боровинки.

Печем в загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути до зачервяване. Изваждат се и с черпак заливаме баклавичките с охладения сироп. Оставя се на хладно да попие.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!