Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Шишчета»Мераклийски Коледни шишчета с бърз сос

Мераклийски Коледни шишчета с бърз сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Мераклийски Коледни шишчета с бърз сос
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
28/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Ох...Ще ни се Коледа да е няколко пъти в годината"

Необходими Продукти

  • свинско филе - 500 г
  • чушки - 3 бр. червени
  • червен лук - 3 глави
  • сланина - 150 г солена, без подправки
  • черен пипер
  • чубрица - 1 с.л., ронена
  • мащерка - 1 с.л., стрита
  • сол
  • За марината
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • балсамов оцет - 3 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • растителна мазнина - 4 с.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • соев сос - 1 ч.л.
  • уорчестър сос - 1 ч.л.
  • И още
  • нишесте - 1 с.л. за сгъстяване на соса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете свинското месо на късове, с дебелина 2-3 см. На дървената дъска посипваме равномерно с подправките сол, черен пипер, чубрица и мащерка. Овалваме парчетата месо с тях и ги оставяме за 30 минути, за да поемат от ароматите им.

В купа смесваме продуктите за марината. Скилидката чесън смачкваме с ножа и я прибавяме цяла. Потапяме в нея овкусеното месо, покриваме със стреч фолио и поставяме за едно денонощие в хладилник.

Бамбуковите шишчета са накиснати във вода, за да не изгорят на скарата. Почистените от семената червени пиперки се нарязват на квадратни парченца, с големината на месните късове.

Червения лук нарязваме по същия начин, като отделяме сърцевината му. Нея ще я добавим към соса. Осолената сланина нарязваме на тънки квадрати, като запазваме кожата по нея.

Скарата се загрява, а ние сме готови да подредим вкусната палитра от месо и зеленчук. Редуваме чушка, сланина, лук, месо, сланина, месо, лук, чушка, сланина и т.н. Заделяме 1/3 от маринатата за намазване по време на печенето.

От останалата приготвяме бърз сос за месото. В тиган нарязваме на ситно сърцевината от червеният лук. Щом омекне и се задуши, добавяме малко сол и маринатата.

Сосът ври 5-7 минути на силен котлон, за да се изпари алхохола. Сгъстяваме с нишесте, размито в малко студена вода. Гарнираме шишовете и с превъзходни пикантни картофки, запечени на фурна.

Мераклийските Коледни шишчета с бърз сос са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: