Хрупкави пикантни картофки с розмарин на фурна

28/12/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4972045551
"Обзалагаме се, че тези хрупкави пикантни картофки на фурна могат да изпият неприлично голямо количество бира "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо33 915
  • Преглеждания за месеца229
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг, сорт Агрия или Санте
  • сол - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • къри - 1 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • чесън на прах - 1 к.л.
  • галета - 2 с.л., от суха чабата
  • риган - 1 с.л.
  • розмарин - 1 стръкче
  • зехтин - 3 с.л. ароматен (с риган и чесън)
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този вид топлинна обработка се използват сортове картофи с по-малко нишесте в тях. Тези сортове са подходящи и за пържене, и за чипс. Измиваме и обелваме картофите.

Нарязваме ги на средно дебели резени. В голяма тенджера с кипяща подсолена вода слагаме сол и бланшираме картофите за 4 минути. Отцеждаме ги от водата и ги оставяме да се отцедят.

От сухата чабата си приготвям галета, която е подходяща с вкусовите си аромати за тези препечени и ароматни картофи.

Смесваме сухите съставки в съд, като ги разбъркваме добре. Много удобен е варианта да поставите охладените и отцедени картофи в плик за печене или найлонова торбичка.

Сипвате от зехтина, разклащате торбичката и картофите са поели от мазнината. Така всички ароматни подправки, прибавени в плика ще полепнат по тях. Отново разклатете торбичката, за да се овкусят всички резенчетата.

В плитка тава (тази от фурната) подредете картофите равномерно по дъното. Поставете стръкчето розмарин в средата. Печете картофките в силно загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Извадете ги и ги полейте с малко разтопено масло. Допечете до приятна хрупкава коричка.

На всеки му е ясно, питието към тях е газирано, тъмно и прекрасно.

Съвет: Ако не обичате чесън не прибавяйте. Моите домашни консуматори не понасят ароматa на розмарин, който пък аз обожавам. Решението е цяло стръкче в средата за разкош.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!