Чудна царска Карловска туршия

29/12/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4971995531
Приготвяне60 мин.
Готвене25 мин.
Общо85 мин.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо439
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • камби - 4 кг.
  • чушки - 1 кг червени
  • карфиол - 3 кг
  • моркови - 2 кг
  • целина - 2 връзки
  • За саламурата
  • сол - 1 кг едра
  • вода - 5 литра
  • За марината
  • оцет - 3.800 мл. винен
  • захар - 3.200 г
  • черен пипер - 1 пакетче, на зърна
  • бахар - 1/2 пакетче
  • дафинов лист - 5 - 6 бр.
  • и още
  • хрян - 1 връзка корени
  • натриев бензоат - 1 с.л. за консервант
  • бидон - от 15 - 20 литра за съхранение
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудно хрупкава туршия, лесна за приготвяне, без консервиране и бърза за консумация.

Почистваме чушките и камбите от семена и дръжки. Нарязваме ги на резени и ги поставяме в голям съд. Заливаме ги с охладената саламура от едра сол и вода. Така зеленчукът престоява 24 часа.

Солеността на разтвора ги стяга и те остават твърди и хрупкави до пролетта. Приготвяме съд, в който ще съхраняваме туршията - бидон с вместимост - 15-20 литра.

На следващия ден изхвърляме саламурата и прехвърляме отцедените камби и чушки в бидона.

Там прибавяме почистените и нарязани моркови и розички от карфиол. В тенджера кипваме маринатата от оцет, захар и подправки. След като се охлади я изсипваме при зеленчуците. Прибавяме връзката целина и почистените парченца хрян.

Натриевият бензоат разтваряме в малко студена вода и го смесваме с туршията.

Разбъркваме добре зеленчуците. В началото маринатата няма да ги облива, но след 2-3 дена те ще слегнат. Разбърквайте я през ден и съхранявайте в хладно помещение. Готова е за консумация след 8-10 дена.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар