Усуканица с лук

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Усуканица с лук1 / 2
15/10/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5-6
"Вкусно като баница, меко като питка и много ароматно - що е то?"

Необходими Продукти

  • мая - 20 грам прясна
  • брашно - 500 г + за доомесване
  • прясно мляко - 150 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 чаена лъжица
  • сметана - 4 с.л. заквасена
  • яйца - 2 брой
  • масло - 50 г
  • риган - за поръсване
  • сирене - 200 г краве
  • яйца - 1 разбито, за намазване
  • масло - 100 г меко
  • лук - 5 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята, захарта, малко хладко мляко и малко брашно. Покрийте кваста с кърпа и оставете на топло място, докато удвои обема си.

Сипете шупналата мая в кладенче по средата на пресятото брашно. Заедно с останалите продукти замесете меко и еластично тесто, като при нужда се добавя още малко брашно.

Готовото тесто се покрива с кърпа и се оставя да втаса отново на топло.

Запържете скълцания лук в сгорещеното масло и накрая го посолете. Готовото тесто разстелете на тънка кора. Разпределете лука, поръсете с малко риган и поръсете с натрошеното сирене.

Завийте кората на руло и го усучете. Сложете го завито на кравай в намазнена форма за печене. Намажете го с разбито яйце и сложете усуканицата с лук да се изпече в предварително загряна на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
58
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Айнур
Айнур
Тази рецепта много ми прилича на усуканицата с лук от вчерашния епизод на Юлисима по 24 Кичън.
16.10.2012 14:45
1
1