Вкусна и лесна баница с мая

20/10/2012
Даниот ДаниНовак
"Ако спазвате рецептата точно, ще получите най-вкусната и пухкава баница, която някога сте опитвали! Снимайте и споделете!"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо35 329
  • Преглеждания за месеца118
  • Преглеждания за седмицата51
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5

Необходими Съставки

  • кори - 400 г за баница
  • яйца - 4 - 5 броя
  • сирене - 300 г
  • мая - 1/2 кубче за хляб или 1 с.л. суха
  • захар - 1 ч.л. равна
  • олио - 150 мл.
  • масло - 50 гр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • вода - 300 мл леко затоплена

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в купа с топлата вода и захарта. В отделен съд се разбиват яйцата, отделя се 1 с.л и се смесва с 1 с.л кисело мляко. Тавата, в която ще се пече баницата, се маже съвсем леко с олио и много добре със сместа от яйцето и млякото.

Редят се по два листа като леко се набират и се ръсят със сирене. 2 листа, сирене и така, докато свършат листите. Олиото се сгорещява, наредената баница се нарязва на квадратни парчета с остър нож и по разрезите се налива горещото олио.

Разтворената мая се добавя към яйцата, сместа се разбива колкото да се хомогенизира и с нея се поливат корите. Престоява малко, 5-6 мин. за да попие.

Маслото се нарязва на малки късчета, които се разпределят върху баницата, след което тавата се оставя 15 мин. на топло или в леко загряна на 45-50 градуса фурна.

Пече се на 180 градуса за 35-40 мин. или докато добие златисто кафеникав цвят. След като се извади от фурната се напръсква леко с вода, завива се с кърпа и се обръща за 20 мин. върху две дълбоки чинии. Става много пухкава и мека, и много вкусна. Опитайте! Да ви е сладко!подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 13
4 8
3 7
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Дани
Дани
01.04.2014 18:58
По повод на намазването дъното на тавата с малка част от полива да споделя, че би могло и без да се маже с нищо, т.е. реденето на корите да започне върху сухото дъно на тавата. Когато корите се нарежат след като се подредят и без друго по разрезите слиза смес на дъното, но лекото предварително намазване е просто презастраховане предвид това, че все пак след изпичане баницата се обръща върху купички. Пробвах напоследък на няколко пъти без подмазка, добре се получи. Не се изсипа, но лично аз нямах достатъчно смелост първоначално. Сега вече знам, че не се изсипва.
1
0
Тони Дор
Тони Дор
09.03.2014 14:50
Стана чудесна! Единствено заместих половината вода с прясно мляко!
2
0
Антония Игнатова
Антония Игнатова
15.12.2013 17:57
Страхотна баница, Бравоооооооооо
7
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти