Коледни курабийки с белтъчна глазура

30/12/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comМастър Шеф6481992207
Приготвяне30 мин.
Готвене7 мин.
Общо37 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо508
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • пчелен мед - 1/3 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • ванилова захар - 2 пакетчета бурбонска
  • канела - 1 пакетче
  • джинджифил - 1 пакетче
  • сода за хляб - 1 ч.ч.
  • брашно - колкото поеме /около 600 г/
  • за глазурата
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 150 - 200 г
  • лимонов сок - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се смесват пчелния мед и кафявата захар. Добавят се бурбонската ванилова захар, канелата и джинджифила.

Добавят се едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане, след това и олиото.

Сместа се бърка непрекъснато, докато стане пенеста и гладка. Най-накрая се добавя и содата за хляб.

Постепенно се добавя по малко от предварително пресятото брашно и се бърка с вилицата, докато сместа стане трудна за бъркане.
Прехвърля се на набрашнения плот и се доомесва с ръце като се добавя брашно, докато тестото спре да лепне.

Трябва да се получи меко, лъскаво тесто, с което лесно се работи.
Тестото се разделя на топки и се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не съхне.

Всяка топка се разточва с точилка върху набрашнения плот и с метални формички се изрязват курабийките.

Прехвърлят се в тавички с постлана хартия за печене и се пекат на умерена температура - около 160 градуса на средна решетка и включен вентилатор до порозовяване.

Оставят се да изстинат на равна повърхност, за да не се деформират.

За глазурата:
Белтъчната глазура се прави, като се разбият белтъкът, пудрата захар /пресята два пъти/ и няколко капки лимон с миксер. По желание може да я разделите и оцветите с боя за кулинарни цели. Ако ви се получи по-рядка, глазурата я сгъстете, като добавяте пудра захар, или я разредете с лимонов сок.

Може да използвате при украсяването на курабийките и захарни перлички, бонбонки, кокосови стърготини и т.н.

Весела и щастлива Коледа!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
04.01.2018 11:20
Содата за хляб е 1 кафена лъжичка.
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв