Празнично руло Зимна приказка

30/12/2017
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваИноватор346953492
"Направо ни е жал, че трябва да развалим приказката с вилица "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо349
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 6 бр.
  • тръстикова захар - 6 с.л.
  • брашно - 6 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • портокалова кора - настъргана на 1 портокал
  • За крема
  • прясно мляко - 700 мл
  • тръстикова захар - 1/3 ч.ч.
  • пудинг ванилия - 90 г
  • сладкарска сметана - 350 г
  • ванилия - 2 пакетчета
  • банан - 1 бр.
  • лешници - 100 г
  • За украсата
  • сметана - 200 г
  • какао - 2 с.л.
  • фондан
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг. Отделно се разбиват отделените жълтъци с тръстиковата захар. След като сместа увеличи обема си, се прибавя постепенно брашното. Накрая се прибавя ванилията и се разбива хубаво.

Към получената смес се добавя и настърганата портокалова кора.
След това постепенно се прибавят жълтъците към разбитите белтъци.
Бърка се постоянно до получаването на гладка еднородна смес.

Готовата смес се изсипва в тава, която е застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 8-10 минути.
През това време се реже бананът на тънки кръгчета и лешниците се смилат.

След като се извади блатът от фурната, се слага върху мокра кърпа.

За крема:
500 мл прясно мляко се слага на котлона да заври. В останалите 200 мл прясно мляко се разтваря пудинга и захарта. Бърка се да се получи еднородна каша.

След като млякото на котлона заври, се прибавя разтвореният пудинг. Бърка се постоянно и енергично. Кремът трябва да стане еднороден и гъст. След това се сваля от котлона.

С готовия крем се маже блатът. Реди се нарязания банан и се поръсва отгоре със смлените лешници. С помощта на мократа кърпа блатът се навива на руло, но не много стегнато. Оставя се да изстине.

След това сметаната се оцветява с какаото. С него се помазва рулото и с вилица се правят шарки, подобни на дърво.

След това се прави украсата от фондан. От него се прави снежният човек, вратата, прозорците, оградата и снежинките. Отгоре се поръсва с пресята пудра захар.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар