Празнично мезе с тиквички и скариди

30/12/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6644682861
"Имате повод за празник - поднесете това уникално испанско предястие с тиквички и скариди "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо417
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • тиквички - 500 г (1 голяма)
  • скариди - 15 - 16 бр. кралски, необелени
  • чери домати - 8 бр.
  • За панировка
  • яйце - 1 бр.
  • галета - 1 ч.ч. (непълна)
  • копър - 2 с.л. сух
  • чесън на прах - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • зехтин - за поръсване
  • За майонезен сос
  • майонеза - 4 с.л.
  • цедено кисело мляко - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • копър - 1 ч.л. сух или пресен
  • босилек - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разрежете тиквичката на две равни части напречно и всяка от тях направете на тънки надлъжни парченча.

2. Разбийте леко яйцето и в друга чиния смесете галетата с чесъна, копъра, черния пипер и сол. Потапяйте всяка лента тиквичка в яйце и после в галета. Нареждайте в тавичка, предварително намаслена или покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтин.

3. Поставете в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете до хубав златист загар. След изваждане от фурната, покрийте тавичката за малк, за да се "задушат" и поомекнат тиквичките и да ни е по-лесно да ги навиваме.

4. През това време си пригответе скаридите. Поставете вода на силен огън и когато заври, пуснете вътре морските дарове цели. Използваме цели скариди поради факта, че са много по-вкусни, а бульонът от тях после може да използваме за други цели (вкусно ризото с морски дарове, рибни чорби и супи и други ястия).

5. Варете за кратко - около 4 минути са достатъчни, но все пак зависи от големината. Извадете скаридите и обелете (ако ще употребите след това бульончето, върнете главите и обелките в него и доварете още 10 минути, след това прецедете и може да съхраните във фризер).

6. Навийте тиквичките на рулца и нанизвайте по едно на дървена клечка, след това слагайте скарида и накрая половинка чери домат.

Подредете в широко плато и залейте с капки от майонезения сос, за който всички продукти упоменати в рецептата се смесват до хомогенност.

По желание поръсете със свежи, накълцани зелени листа - рукола, магданоз, зелен лук.

Добър апетит и хубав празник!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар