Празнична джинджифилова къщичка

30/12/2017
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваИноватор346953494
Приготвяне60 мин.
Готвене15 мин.
Общо75 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо143
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 3 - 4 ч.ч.
  • тръстикова захар - 80 г
  • краве масло - 120 г
  • яйце - 1 бр.
  • мед - 5 - 6 с.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 2 с.л.
  • За слепването
  • белтък - 1 бр.
  • пудра захар - 200 г
  • За украсата
  • фондан - различни цветове
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди да почнете да замесвате джинджифиловото тесто, е необходимо да си направите шаблони от картон. Те трябва да са със следните размери:
- за предната и задната страна на къщата - 15 см на 15 см;
- за двете страни на къщата - 20 см на 15 см;
- двете страни на покрива - 22 см на 13 см.

С картонените шаблони ще е по-лесно да се изрежат частите на къщата.

В дълбока купа се смесват яйцето и захарта. Разбъркват се хубаво. След това към тях се прибавят разтопеното масло и медът. Отново се разбърква хубаво.

Прибавят се и останалите сухи съставки без брашното. Разбърква се.
Брашното се пресява и започва да се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се разточва на тънка кора.

Върху него се слагат картонените шаблони и се изрязват от всеки шаблон по две.

Изрязаните части се прехвърлят в тава застлана с хартия за печене. Редят се на разстояние една от друга.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за 5-7 минути.

От останалото тесто може да изпечете сладки.

След като са готови, се вадят от фурната и се оставят да изстинат напълно.
Когато частите на къщата са напълно изстинали, се прави сместа за слепването.

Пудрата захар се пресява. Белтъкът се разбива на сняг и след това постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя пудрата захар. Когато сместа започна да образува връхчета, е готова.

Готовата смес се сипва в плик, на който се изрязва леко върхът. С тази смес се слепват отделните части на къщата. Отстрани може да сложите чаши да крепят стените. След като е слепена къщата, се оставя за няколко часа да стегне.

Следва украсата. От фондан чрез молд се правят вратата, прозорците и останалата украса.

Поръсва се с пресята пудра захар.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар