Сладка софийска баница

31/12/2017
Gergana Tsvetanova
отGergana TsvetanovaПомощник Готвач29672391
"Прословутата Софийска сладка баница вече и на вашата трапеза "
Приготвяне60 мин.
Готвене25 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо863
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • ЗА ТЕСТОТО
  • мая - 1/3 кубче
  • брашно - 500 - 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилии - 2 бр.
  • ЗА ПОРЪСВАНЕ
  • орехови ядки - 2 ч.ч. смлени
  • масло - 125 г разтопено
  • ЗА СИРОПА
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимон - сока на 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти се замесва хубаво меко тесто, което се оставя да втаса за 15-20 минути. Премесва се отново и се разделя на четири равни части, всяка се оформя на питка.

Всяка питка се разточва на кора. Взема се една кора, маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва с орехи. Върху нея се покрива с втора кора, която отново се маже с масло и се поръсват орехи.

Навива се на стегнато руло, което започва да се усуква и издърпва. Готовото руло се слага в намаслена тавичка, оставя се да втаса за 10 минути.

Намазва се с разтопено масло и се пече на 180 градуса за 25-30 минути.

След като се охлади, се залива със студен сироп, приготвен от 3 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода, малко лимонов сок и 1 ванилия.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар