Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадова торта с вафли и карамел

Шоколадова торта с вафли и карамел

Шоколадова торта с вафли и карамел
Снимка: Потребител#203897
1 / 2
31/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"От шоколадовите торти хич не се пълнее, когато са изядени с апетит - нали знаете"

Необходими Продукти

  • Блатове
  • какаови блатове - 3 готови
  • прясно мляко - 150 г затоплено с 3 - 4 капки есенция ром за сиропиране
  • За крема
  • краве масло - 200 г меко
  • пудра захар - 3 с.л.
  • млечен шоколад - 100 г
  • черен шоколад - 100 г
  • течен шоколад - 5 - 6 с.л.
  • мини вафли - 10 бр. Family крем какао
  • захар - около 150 г за карамела
  • За ганаша
  • сладкарска сметана - 200 мл течна
  • черен шоколад - 200 г
  • краве масло - 1 с.л.
  • За украса
  • бял шоколад - настърган
  • карамел - парченца начупен
  • мини вафли - 2 - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тортата ми е компилация от няколко прочетени от мен по темата рецепти, като добавих карамел за още по-плътен вкус. Тъй като за първи път правя такава торта, реших да използвам готови блатове, за да съм сигурна, че няма да проваля в последния момент десерта за посрещането на Нова година, а грамажа на продуктите спазих донякъде.

Преди да направя тортата, от предната вечер си подготвих карамела. Направих го, като в сух тиган с незалепващо покритие сложих около 150 г захар, загрях я на ел. котлон на степен 5 /моята печка е със 6 степени/.

След като започна да се топи, започнах непрекъснато да я бъркам с дървена лъжица. Когато стана светлокафява на цвят, отнех тигана от котлона и изсипах готовия карамел върху алуминиево фолио. Вече изстинал и втвърден го начупих на малки парченца.

И ето започна същинската част по приготвянето на тортата. Разбиваме мекото масло с пудрата захар в миксер на ниска скорост. През това време на водна баня се разтапят млечният и черният шоколад. Леко охладената шоколадова смес се добавя с лъжица към маслото и захарта, като продължава разбъркването с миксера.

След като се получи достатъчно хомогенна смес, прибавяме и течния шоколад отново с лъжица. Течния шоколад предварително оставям на стайна температура, за да се отпусне, и леко го разбърквам с лъжица. Така по-лесно се прибавя към останалите продукти за крема.

4-5 минути разбъркваме с миксер цялата шоколадова смес, отново на ниска скорост. Докато се разбърква сместа, начупваме вафличите в купа и смесваме с парченцата карамел. Тази вафлено-карамелена смес прибавяме към шоколадовата, като разбъркваме леко с шпатула, докато всички съставки се хомогенизират.

Сглобяваме тортата, като сиропираните с прясно мляко блатове намазваме обилно с крема. Последния блат заливаме с ганаш.

Сметаната поставяме в купа на слаб огън с 1 лъжица краве масло, преди да заври, отнемаме от огъня и заливаме начупения черен шоколад. След 3-4 минути разбъркваме сместа, докато стане гладка и тъмнокафява. С получения ганаш заливаме шоколадовата торта.

Украсата на тортата е от парченца карамел и вафли и малко настърган бял шоколад.

Оставяме в хладилник 24 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: