Новогодишна баница с късмети в глинен съд

31/12/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6604672853
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо703
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баницата ще направим наложена, с леко набръчкани (накъдрени) кори, за да прониква добре плънката и да стане пухкава и мека.

1. Намазняваме добре дъното и стените на глинен съд с диаметър около 25 см с капак.

Угасяваме содата във киселото мляко и лимоновия сок.

Разбиваме яйцата със солта и към тях прибавяме шупналото мляко, олиото, настъргания кашкавал и натрошеното сирене.

2. Поставяме две кори на дъното на тавичката и ги набръчкваме (накъдряме), след което разпределяме от плънката. Така редим до приключване на продуктите. Някъде по средата на реденето между две сухи кори поставяме късметчетата, написани върху листче хартия, и след това обвити в алуминиево фолио. Върху наредената вече баница слагаме тънки парченца масло, разпределено равномерно по цялата повърхност.

3. Захлупваме глиненият съд и поставяме в загрята на 170 градуса фурна. Печем 15 минути и махаме капака, след което допичаме до златист загар - още около 15-20 минути.

4. Готовата баница покриваме с кърпа, ако желаем да ни е мекичка, в противен случай оставяме да си изстине открита.

Късмет и Честита Нова Година!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар