Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Новогодишна баклава с портокал

Новогодишна баклава с портокал

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Новогодишна баклава с портокал
Снимка: Величка Щърбанова
3 / 4
31/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Нашата тайна съставка за тази изумителна баклава... се оказа портокалът"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка /400 г/ "Чудни" или други
  • краве масло - 125 г
  • за плънката
  • орехови ядки - 200 г
  • стафиди - 50 г
  • галета - 3 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • канела - 1 к.л.
  • портокалова кора - от 1/2 малък портокал
  • за сиропа
  • захар - 500 г
  • вода - 200 г
  • ванилия - 1 прахче
  • портокалов сок - прясно изцеден от 1 малък портокал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред приготвям плънката за баклавата. Ореховите ядки смилам с чопър. Прибавям стафидите, галетата, захарта, канелата и ситно настърганата портокалова кора. Разбърквам добре.

Корите се изваждат от опаковката, разгъват се и всяка една се намазва с топено краве масло до половината. Загъва се с другата ненамазана с масло половина и се поставя в намазнена тавичка.

Отгоре се поръсва с ореховата плънка. Така се процедира със всички кори. Най-отгоре се завършва само с кора. Баклавата се нарязва на квадрати, на ромбоиди по желание. Полива се с останалото разтопено масло и се слага да се пече на умерено силна температура до порозовяване.

Приготвям сироп по стандартния начин, но след като заври, след 3-4 минути, прибавям сока от един малък портокал и ванилията. Като поври, още две минути, отстранявам от огъня.

Изстиналата вече изпечена баклава заливам с топлия сироп. Оставям я да отлежи на студено поне 24 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: